Thursday, 13 March 2014

Laksam Kelantan

Bahan Utama:
Untuk laksam - Tepung beras
Untuk Kuah Laksam - Santan dan Ikan Kembung


bahan utk buat kuah laksam :
blender bahan A :
bawang merah
bawang putih
halia
lengkuas
blender bahan B :
ikan rebus 
secubit kelapa parut

panaskan santan...

masukkan bahan A dan B di atas
pastu masukkan lada hitam tumbuk, asam gelugor dan garam secukup rasa.

 
laksam dan lakse segera yg dijual kat atas pasar Machang...
Laksam di potong-potong
yg mcm bertali tu lakse.. yg bergulung tu laksam...
biasanya dijual kat pasar basah utk yg segera.... 
kalu kat machang.. biasa beli kat tengah Pasar..
uiiiii... sedapnyoooo....
ulam2 pulak... biasanya pakai timun batang, bunga gantan,tauge... kubis..
apa2 ulam utk nasi kerabu... semua boleh mkn utk laksam...
haaa... ni yg paling unik... ada sambal lada.. garam dan belacan...
yg ni gaul dlm pinggang masing2..
sape suka belacan byk... letak la byk2 dlm pinggang tu...
alahaiii. meleleh air liurku...
ini ghuper lakse yg di letak ulam...
yg ni dah di tambah kuah...
yg ni dah digaul... sedapnya... uhhukkk3..
..
mkn pulak bersila atas tikar kampung ni.... perghhhh... sedapnyaaaa...

No comments:

Post a Comment